Pin Outlet

Prednosti Biscotto kamena za podove pica peći

Prednosti kamenja Biscotto

Biskoto se proizvodi samo u oblastima oko Napulja u južnoj Italiji, u blizini vulkana Vesuvio, gde ima dosta vulkanske gline.

Materijal je na bazi gline, a sastoji se od određene količine vulkanske gline i vulkanskog pepela (pucolana). Neki od najtradicionalnijih proizvođača prave ih veoma ručno: mešavinom gline pune drvene kalupe i izravnavaju ih prelaskom rukama preko kalupa.

Glina tada mora da se stvrdne tokom dužeg perioda. Zimi u Italiji može biti potrebno oko mesec dana da se očvrsnu. Kada se zatim osuše i postignu željeni sadržaj vlage, glina za biskote se peče u specijalnim pećima.

Takve peći dostižu oko 8 do 900 stepeni, a kamenje se peče više od 24 sata pre nego što se završi.

Razlozi za korišćenje Biscotto kamenja:

1) Visoka temperatura poda - ali bez sagorevanja osnove pice.

Sa kamenom od biskota možete da ispečete picu za 40 do 80 sekundi (u zavisnosti od vrste rerne), sa podnom temperaturom od 450-480 stepeni Celzijusa u potpunosti, a da pica ne izgore. Sa običnim podom peći za picu od šamota i kordionita, pica će moći brzo da se spali na visokim temperaturama zbog visoke toplotne provodljivosti koju imaju obični podni kameni. Često se pica mora podići sa poda, ili „kupola“ kako se to naziva u terminologiji pice, tokom poslednjeg dela vremena kuvanja da bi se završio kuvanje vrha pice ako je dno spremno.

2) Kratko vreme kuvanja na pici

Očekivano vreme kuvanja dobro zagrejanog kamena za picu od biskota je od samo 40 sekundi do 80 sekundi, u zavisnosti od toga da li koristite profesionalnu pećnicu za picu od napuljskog kamena ili malu čeličnu pećnicu za picu od, na primer, Ooni.

Kratko vreme kuvanja je važno kada se kuva prava, napuljska pica sa tankom podlogom i naduvanom i „hrskavom” ivicom, ili cornicione kako je u Italiji zovu.

3) Upija se vlaga iz testa

Kamen Biscotto je porozan i sastoji se od sitnih rupa u celoj strukturi gline. Da biste dobili uspešnu, tanku picu, nije važna samo visoka temperatura. Takođe je važno brzo ukloniti vlagu iz testa.

Tek tada dobijate prozračno, ali "hrskavo" testo koje svi traže za napuljsku picu. Sprečava da pica postane žvakasta ili vodenasta.

4) Lakše je uspeti u pečenju pica čak i ako ste početnik.

Ova tačka je povezana sa gornjom tačkom. Kada ne morate često da okrećete picu i ne gori lako, mnogo je zabavnije peći picu za prijatelje i porodicu.

Zapamtite da kamenčići Biscotto imaju poroznu strukturu koja pomaže da se izbegne crno zagorela pica. Trebalo bi brzo da uđe i izađe iz rerne.

5) Mogućnost pečenja nekoliko pica uzastopno.

Pošto je Biscotto kamen deblji (često skoro duplo veći) od standardnog podnog kamena u pećnicama kao što su OONI, Goznei i Sage Pizzaiolo, ostaje vruć dugo vremena.

Tada će i podno grejanje biti stabilnije i čak u poređenju sa standardnim podnim pločicama gde toplota može da varira za preko 150 stepeni od unutrašnje do spoljašnje pećnice. Kada želite da ispečete više od 1 pice, možda 5-6 pica, brzo uzastopno, važno je da kamen ne izgubi toplotu prebrzo. Biscotto kamenje duže zadržava toplotu. Biće potrebno malo više vremena da se postigne idealna radna temperatura, u poređenju sa drugim vrstama kamena za picu, ali prednosti su toliko velike da to i nije bitno.

Na primer, OONI pećnica za picu će potrošiti oko 5 minuta više da zagreje kamen biskota do savršene temperature pečenja.

Biskoto kamenje ima poroznu strukturu (to ne znači da se vrlo lako lomi, iako sa njim treba pažljivo rukovati), ali i karakterističnu braon boju.

U vreme krize Italijani su otkrili da su glinene cigle koje su koristile za gradnju takođe savršene kao građevinski materijal za peći za picu.

Zatim je korišćen za podove u pećnicama za pice. U stvari, Biscotto podovi su savršeni za sva kuvanja koja zahtevaju visoku temperaturu i kratko vreme kuvanja. Kao što su pita hleb, naan, calzone, somun i turski balon hleb. Biskoto kamenčići zaista dolaze na svoje na visokim temperaturama i brzom pečenju.

Nazad